Blog

Epilepszia

Epilepsziás roham: 6+1 tanács, hogyan reagáljunk

Megrázó, amikor egy egészségesnek hitt gyermeknél váratlanul, egyik pillanatról a másikra eszméletvesztéses epilepsziás roham alakul ki. A rémület miatt tehetetlennek érezzük magunkat, pánikba eshetünk, úgy érezzük, nem tudunk segíteni neki. Mit tehetünk ebben a váratlan helyzetben? Bemutatok 6+1 ötletet, hogyan segítsünk.

Epilepsziás roham - segítsünk

1. Tegyük megfelelő testhelyzetbe a gyereket

A legnagyobb segítség, amit nyújthatunk, hogy vigyázunk arra, hogy a gyermek ne sérüljön meg, megfelelő testhelyzetbe helyezéssel biztosítjuk, hogy jól kapjon levegőt, és elkerülje a félrenyelést.

Fektessük az oldalára. Tegyünk a feje alá valamit, például egy összegöngyölt ruhadarabot úgy, hogy kissé lefelé fordult arccal feküdjön. Ezzel a testhelyzettel elérjük, hogy az eszméletlen gyermek megfelelően tud lélegezni, és nem nyeli félre a nyálát

2. Tegyük odébb a sérülésveszélyes tárgyakat

A roham kapcsán lehetnek erőteljes rángások, egy éles vagy kemény tárgyhoz ütődésnél megsérülhetne a gyermek.
Ezért tegyünk el a környezetéből minden olyan tárgyat, ami sérülést okozhat. Maradjunk vele, figyeljünk rá, és közben kérjünk segítséget.

3. Ne tegyünk a szájába semmit

A rosszullét elején hevesen megfeszülhet a gyermek. Mivel ilyenkor a mellkasi izmok is megfeszülnek, furcsa hangot hallhatunk, mely néhány másodperc alatt elmúlik. A feszesség a száj körüli izmokra is ráterjed. Ezt nem tudjuk megakadályozni azzal, hogy valamilyen tárgyat, pl. fakanalat a beteg szájába teszünk. Az izmok feszességét az agy bizonyos területének fokozott izgalma okozza, mely külső beavatkozással nem befolyásolható. Így a próbálkozásunk a száj kifeszítésével nem lehet eredményes, ellenben a tárgyakkal sérülést okozhatunk. Nem kell attól félnünk, hogy hátraesik a gyermek nyelve, vagy nem kap elég levegőt, ha oldalra fektetett, arccal kissé lefelé fordított testhelyzetben helyeztük el.

4. Figyeljünk, ne üsse meg magát, de ne fogjuk le

Ha a gyermeknél rángatózást látunk, csak azzal törődjünk, hogy ne üsse meg magát. Ezek a rángások az agyi idegsejtek fokozott elektromos aktivitása következtében alakulnak ki. Nem tudjuk megszüntetni azzal, ha megpróbáljuk lefogni a rángatózó testet, a lefogás azonban sérülést okozhat.

5. Amikor vége, megnyugtatóan beszéljünk a gyermekkel

Epilepsziás roham - megnyugtatás

A rosszullét egy örökkévalóságnak tűnik, de valójában általában néhány perc alatt magától megszűnik. A gyermek általában nem emlékszik a rohamra, neki nem fáj semmi. Ezért próbáljunk meg segíteni abban, hogy amikor a gyermek magához tér, ne érezze azt, hogy nagy baj van vele, mert olyan riadt körülötte mindenki. Nyugtassuk meg, ha megkérdezi, mi történt vele, őszintén és korának megfelelően válaszoljunk neki.

6. Epilepsziás roham után hagyjuk pihenni, aludni

A epilepsziás roham a gyerek számára kimerítő tud lenni, ezért a roham után hagyjuk pihenni vagy aludni. Jó tudni, hogy az epilepsziás rohamok egy része alváshiánykor alakul, így emiatt is előnyös lehet, ha a gyermek a roham után lefekszik pihenni.

Epilepsziás roham - alvás

+1 Próbáljuk meg megfigyelni, mi történik a roham alatt

Ha ezekben a nehéz percekben képesek vagyunk eléggé figyelni arra, hogy mit látunk a gyermeken, sokat segíthetünk az orvosnak azzal, hogy el tudjuk majd mondani, hogy milyen tünetekkel kezdődött a rosszullét. Ezek a megfigyelések segítik az orvost abban, hogy megállapítsa, hogy melyik agyterület izgalma okozhatta a rohamot.

Hasonló ajánlásokat fogalmaz meg Britt Vöröskereszt elsősegély videója. A roham látványára érdemes lehet lelkileg felkészülni.

Ha egyszer volt már a gyermeknek ilyen rosszulléte, gyermekneurológus, egész pontosan epileptológus tud szakszerűen foglalkozni a gyermekkel. Vizsgálatokat végez, majd ezek eredményének megfelelő kezelést javasol. Az esetleges újabb görcs megszüntetésére, elsősegély nyújtásra alkalmas gyógyszerrel ellátja a családot.

Egyéb

Epilepszia és sport – Mire figyeljünk oda

A gyermekkori epilepszia többsége felnőtt korra meggyógyul. Ugyanakkor nem mindegy, hogy a kezelés közben hogyan alakul a gyermek testi és lelki fejlődése. A rendszeres sport epilepsziás gyermekek fejlődéséhez ugyanolyan fontos, mint kortársaik számára. Szülőként tehát fontos, hogy segítsük a gyerekünket, hogy sportoljon, másrészt hogy jó sportágat válasszon.

epilepszia és sport

A sportág kiválasztásnál fontosak a lelki tényezők

Mivel a gyermekek többsége nem emlékszik a rohamára, a környezete reakcióiból méri fel, hogy „mekkora a baj” vele. Ezért nagyon fontos, hogy a felnőttek úgy irányítsák a gyermekek hétköznapi tevékenységeit, beleértve a sportot is, hogy a gyermek egészségesnek tudja érezni magát, hiszen a rohamok közötti időben ők így is érzik magukat.

Ha a sportot úgy választjuk, hogy „a mi családunk ezt a sportot kedveli”, akkor a gyermek lelkesen űzi a számára veszélytelen sportágat és az önértékelése is rendben fejlődik.

Ha azonban az érdeklődését olyan sportok felé tereljük vagy erősítjük, amelyek számára kockázatosak lennének, pl. az autó-, motorsport, vízi sportok iránt, akkor főként kamaszkorban a korlátok felismerése frusztrációs helyzetet, önértékelési problémát okozhat.

epilepszia talajközeli sportok

Mit sportoljon a gyerek, ha epilepsziás?

A gyermek érdeklődését alapvetően olyan sportok felé érdemes terelni, amelyek egy esetleges roham kapcsán nem hozzák a gyermeket veszélyes helyzetbe.

A talajközeli sportok jó választások lehetnek

Bár az epilepsziás gyermekek közel 80%-a megfelelő gyógyszerelés mellett tartósan rohammentes, azért olyan sportot választani, amely nem jár veszélyhelyzettel, pl. magasból leesés kockázatával. Ez azt jelenti, hogy az epilepsziás gyermekek bármit sportolhatnak talajon, pl. atlétikát, labdajátékokat, küzdő sportokat, táncot, stb.

Úszni lehet, de külön figyelmet igényel

A leesés mellett veszélyhelyzetet jelenthet a víz is roham kapcsán, ezért egyéni elbírálást igényelnek a vízi sportok. Megtanulhat azonban az epilepsziás gyermek is úszni, de ezt csak egyszemélyes felügyelet mellett ajánljuk, csoportos úszás oktatás számukra nem elég biztonságos. Ha már tud úszni a gyermek, tanácsos úszáskor egy jól úszó felnőtt jelenléte, felügyelete.

epilepsziás gyerekkel legyen kisérő, ha úszik

A fő szabály tehát, hogy figyeljünk oda, hogy gyerekünk sportoljon, fejlődjön. Ugyanakkor legyünk körültekintőek, hogy melyek azok a sportágak, ahol veszélyhelyzetben lehet a gyerek egy roham esetén. Így gyermekünk nyugodtan sportolhat, és mi is örömünket lelhetjük a sportolása által nyújtott örömökben.